P.Scholten & Zn

Melkmachines, Melkkoeltanks, Waterpompen & Automatisering

Installatie, reparatie & onderhoud

alttxt
Waterpompen

Waterpompen

Al sinds de jaren ’70 houden wij ons bezig met waterbronnen en pomp-installaties. Daarbij streven we naar eenvoudige en degelijke installaties met een hoge levensduur en grote betrouwbaarheid.

Waterbronnen

Bij het maken van een waterbron gaat het erom een watervoerende laag te vinden in de bodem, waarin een filter geplaatst kan worden. Deze watervoerende laag bestaat uit zand: hoe groter de zandkorrels, hoe meer ruimte er is tussen de zandkorrels, waar het grondwater doorheen kan stromen. Het water in de bodem stroomt door het filter in de waterbron, waarna het water d.m.v. een pomp-installatie in het leidingnet van de klant wordt gepompt.

Wij maken waterbronnen d.m.v. de puls-methode. Het grote voordeel hiervan is, dat we exact de opbouw van de bodem kunnen volgen en dus het filter in de meest geschikte laag kunnen plaatsen. Hiermee realiseren we waterbronnen met een lange levensduur. In tegenstelling tot andere boor-methoden, werken we tijdens het boren met een mantelbuis om het boorgat te laten staan. Hierdoor kunnen we met schoon water werken, zonder toevoegingen.

Bij het maken van een waterbron is wel een inschatting te maken van de te verwachten hoeveelheid water. Er is echter nooit met zekerheid te zeggen welke gehaltes van de diverse stoffen (ijzer, mangaan, nitriet enz.) in het water aanwezig zullen zijn.

Pomp-installaties

Een pomp-installatie bestaat in principe uit de volgende onderdelen:

1 . Pomp
Pompen zijn er in veel verschillende maten, soorten en kwaliteiten:

  • zuigerpompen: wij leveren het merk Osna, een gerenommeerd bedrijf met pompen van top-kwaliteit, de hoogste bedrijfs-zekerheid en een lange levensduur.
  • onderwaterpompen: wij leveren het merk Grundfos wegens de bewezen kwaliteit.
  • staande centrifugaal-pompen, voor grotere debieten: ook hiervoor leveren we het merk Grundfos wegens de kwaliteit en het gunstige stroom-verbruik.
  • centrifugaal-pompen: voor niet-kritische toepassingen, waarbij een redelijke kwaliteit pomp gewenst is voor een gunstige prijs, leveren wij het merk DAB.

Laat u daarom goed informeren over het soort pomp dat in uw situatie het meest geschikt is.

2 . Drukvat
Een drukvat bevat een buffer-voorraad water, zodat de pomp niet telkens inschakelt als er water getapt wordt. De grootte van het drukvat dient afgestemd te worden op de capaciteit van de pomp. Ook drukvaten zijn er in verschillende kwaliteiten te leveren.

3 . Drukschakeling
Een drukschakelaar zorgt er voor dat de pomp automatisch in- en uitgeschakeld wordt, afhankelijk van de water-afname.

4 . Leidingwerk
Voor het leidingwerk zijn diverse mogelijkheden: PVC, tyleen, gegalvaniseerde buis en eventueel RVS. E.e.a. is afhankelijk van de situatie en de toepassing. Ook hier geldt weer: advies is maatwerk.

5 . Toebehoren
Daarnaast zijn er nog allerlei componenten die het gebruik van uw pomp-installatie kunnen optimaliseren. Denk hierbij aan peilglas-toestellen, manometers, automatische beluchters, ontluchters enz.

Waterbehandeling

Er worden steeds meer en hogere kwaliteits-eisen gesteld aan het water, denk bijvoorbeeld aan:

  • Water voor het reinigen van melkmachines en melkkoeltanks 
  • Drinkwater voor (melk-)koeien, varkens en kippen 

Daardoor wordt de toepassing van waterbehandeling om bepaalde stoffen uit het water te verwijderen, soms noodzakelijk.  

Wij kunnen 3 soorten installaties leveren:

  • Ionen-wisselaar het water stroomt door een met speciale hars gevulde tank; de ongewenste stoffen zoals ijzer, mangaan, kalk e.d. hechten zich aan de hars. Periodiek wordt de harsvulling gespoeld (geregenererd) met zout water, waardoor de ongewenste stoffen zich onthechten en met het zoute water worden afgevoerd.
  • Grindbed-systeem het water wordt uitgesproeid boven in een met grind gevulde tank. Doordat de ongewenste stoffen zoals ijzer, mangaan, ammonium e.d. in contact komen met lucht (zuurstof) worden ze omgezet in vaste deeltjes. Het water zakt door het grindbed heen, waarbij de gevormde vaste deeltjes zich hechten aan de grind-korrels. Periodiek wordt er gespoeld, waarbij de vaste deeltjes afgevoerd worden. 
  • Fermanox Bij dit type installatie vindt de waterbehandeling plaats in de bodem, waardoor u behandeld water oppompt. Dit heeft diverse voordelen: door de zuigleiding en de pomp stroomt “schoon” water, u hoeft geen water te lozen op het riool, u heeft de minste bijkomende kosten, en als belangrijkste: de behaalde resultaten met dit systeem zijn absoluut het beste.

Graag adviseren wij u wat in uw situatie en voor uw toepassing het meest geschikt is.

Gebruikt

Bent u op zoek naar een tweedehands of gebruikte melkmachine, melktank of melkkoeltanks.

Bekijk ons actuele aanbod!